Ik ben onder andere werkzaam voor:

In mijn eerdere blog “Omzeil de 6 maanden tussen contracten bij tijdelijke werknemers” schreef ik dat zzp’ers in de horeca misschien wel de oplossing zijn om de verplichte contractketen breuk van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid te omzeilen.

 

In mijn zoektocht naar zzp’ers in de horeca heb ik Sterre leren kennen. Ik ontmoette haar

op de inspiratiebeurs in Hardenberg. Ze stond hier als gastvrouw in de stand van de Monnik Dranken.

Trots en geanimeerd vertelt ze over de producten die ze meegenomen hebben. Na een warme handdruk,

haar vriendelijke en oprechte “Wat leuk om kennis te maken”, en in de ban van de gastvrijheid die ze

uitstraalt wil ik echt meer van haar weten hoe het is om als zzp’er te werken.

 

Een interview met Sterre olde Monnikhof, zzp`er in de horeca

Na de hotelschool is Sterre als ondernemer begonnen met het Fashion Café bij Koopman Mode in Tilligte.

Daarnaast heeft ze tussendoor nog de opleiding tot zelfstandig werkend kok gevolgd. Drie jaar geleden

is ze gestopt met het Fashion Café, ze besloot verder te gaan als zelfstandig ondernemer (zzp’er).

Op de beurs staan is een van haar activiteiten, naast de beurzen krijgt ze ook met regelmaat opdrachten

bij een restaurant voor de bediening en verzorgt ze de catering bij bedrijven en feesten (om aan de

belasting eisen te voldoen moet je verschillende opdrachtgevers hebben, anders loopt de opdrachtgever

het risico dat het als loondienst gezien wordt).

 

De voordelen voor de ondernemer

Ik vraag haar welke voordelen horeca ondernemers hebben door haar als zzp’er, in te huren in plaats van parttime medewerkers.

“Het is voor ondernemers voordelig om zzp’ers in te huren. Je roept ze alleen op als het nodig is, betaalt ze per uur en hebt verder geen lasten. De ondernemer hoeft geen vakantiegeld af te dragen, hij zit niet met de ziektewet als medewerkers ziek zijn, zzp’ers zullen zich minder snel (of helemaal niet) ziekmelden, want dit voelen ze voor de 100% in hun eigen portemonnee. Daarnaast zijn zzp’ers zeer gemotiveerd, ze moeten zich namelijk iedere keer weer opnieuw bewijzen om een volgende opdracht ook te krijgen. En de zzp’er is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling. Ik ben nu met een wijncursus bezig en binnenkort begin ik met de leermeester cursus”.

 

Hoe gemotiveerd en ondernemend Sterre is komt tijdens ons gesprek duidelijk naar voren. Ze straalt als ze verteld hoe leuk het is.

 

Het is allemaal even leuk

“Mijn leukste opdracht is misschien wel een luxe veel-gangen diner koken voor een kleine groep op een bijzondere locatie (er moet wel een goede keuken zijn!), maar ik maak net zo liefbroodjes voor een bedrijfslunch, broodjes beenham voor een straatfeest of zelfgemaakt luxe hapjes om bij iemand thuis te serveren. Het is juist de afwisseling die het zo bijzonder en leuk maken”.

Door haar kennis in de keuken te combineren met haar gevoel voor gastvrijheid onderscheidt ze zichzelf. Sterre heeft namelijk ook een hele prettige en vriendelijke uitstraling, voelt aan hoe ze gasten blij kan maken en ze geniet er van mensen een leuke dag of avond te bezorgen. “Als het nodig is ga ik op mijn hoofd staan”, zegt ze met een lach.

 

Wat is jouw geheim

“Mijn Moeder” zegt ze spontaan. “Soms krijg ik meerdere opdrachten tegelijk of een hele grote opdracht. Dan schakel ik haar hulp in. Samen zijn we een fantastisch team in de keuken”.

 

Mijn mening

Persoonlijk ben ik van mening dat het geheim van Sterre haar eigen motivatie is, ze is bescheiden en doet er alles aan om topkwaliteit te leveren. Prima is niet goed genoeg, ze evalueert en zoekt uit hoe ze het nog beter kan doen.

De afwisseling en de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap passen bij haar. Niet iedereen heeft het in zich om zzp’er te worden. Je moet echt ontzettend veel energie hebben, positief ingesteld zijn en oplossingen bij jezelf zoeken. Naast het werken op de werkvloer moet je als zelfstandig ondernemer ook je eigen product verkopen. Hier gaat ook veel tijd en aandacht in zitten. Lang niet iedereen is hiervoor geschikt.

 

Dit kun je niet maken!

Als ik haar vraag wat ze als storend ervaart als ze zelf ergens gaat eten komt ze tot de conclusie dat het personeel vaak het verschil maakt. “Ik begrijp niet dat sommige medewerkers in de horeca uitstralen dat ze hun werk niet leuk vinden. Bijvoorbeeld door te zuchten en onvriendelijk te reageren op vragen. Hebben ze dat zelf dan echt niet door?”.

We zijn het met elkaar eens dat je dit niet kunt maken naar de gast toe, ze komen voor een leuke avond en voor niets minder. Het is je werk om het iedereen naar zijn zin te maken, zodat gasten weer terug komen en anderen vertellen hoe goed het was. Het is belangrijk dat medewerkers gemotiveerd en betrokken zijn.

“Waar ik mij ook echt aan kan storen, is als ik op een menukaart lees dat iets huisgemaakt is en je vervolgens een bekend product uit het assortiment van de groothandel geserveerd krijgt. Je moet je gasten niet in de maling nemen en gewoon eerlijk zijn”.

 

Een gerecht is bijzonder als de kok je aan het denken zet

“Als kok waardeer ik een gerecht dat mijn nieuwsgierigheid prikkelt, waarvan je je afvraagt: Hoe hebben ze dit gemaakt? Dus iets dat je niet direct zelf maakt. Het wordt pas echt bijzonder als het mooi is opgemaakt, goed wordt toegelicht, begeleid met een goede wijn en prettige bediening”.

Toen ik zelf onlangs het genoegen had om bij Dorset in Borne te dineren herkende ik dit. De gerechten waren ontzettend mooi opgebouwd en werden door de medewerkster zo toegelicht dat het gerecht een feestje werd. Je gaat heel bewust genieten. Eerst neem je kleine hapjes om de ingrediënten te herkennen, je proeft heel intens al die verschillende smaken. Vervolgens waag je het erop en proef je alles samen, nog een slok passende wijn erbij, en dan gebeurt er iets met je. Dan begrijp je opeens wat “delicieuse” inhoud en dat er mensen zijn die helemaal gelukkig worden van lekker eten.

 

Zo`n sensatie krijg je vanwege de aanwezigheid van vakkennis. Daarom vinden we bij à la carte training vakkennis ook zo belangrijk..

Datum: 16-11-2014

Algemene Voorwaarden

Contact

Sterre’s - KvK nr. 08219055 - BTW-nr. NL 090427063B01